Multe persoane hotărăsc să rămână în căsnicia lor pentru copiii lor. Vor să se elibereze și să înceapă o viață nouă, dar nu o fac. Și s-ar putea să descopere mai târziu că nu le-au făcut niciun favor copiilor lor rămânând în relație. Cu siguranță nu au fost fericiți și sunt șanse ca toată lumea din casă să fi suferit din cauza a ceea ce se întâmpla pe plan emoțional.
Dacă întrebăm copiii, ei își doresc să aibă părinții împreună. Dar dacă îi întrebăm cum își doresc să fie părinții împreună, vor spune “fericiți” sau “să ne iubim”, în niciun caz nu vor răspunde “oricum”.
Copiii au nevoie de siguranță, de iubire. Când relația dintre părinți este problematica, copiii sunt supuși abuzurilor verbale, emoționale și fizice. Ei pot vedea cum afecțiunea sau banii sunt reținuți pentru a exercita un control total asupra celeilalte părți. Pot percepe nedreptatea când un părinte îl acuză, îl agresează pe celălalt. La niciun astfel conflict nu este de dorit să participe copiii, putând lăsa amintirea unei copilării foarte nefericite.
Cu toate acestea, starea emoțională a copiilor este cea care de multe ori îi ține pe oameni într-o căsnicie atunci când vor să se despartă de ea. Ei au auzit toate poveștile de groază despre copii cu probleme de încredere și probleme de relaționare din cauza divorțului părinților lor. Totuși, nu faptul că părinții lor sunt divorțați este cauza problemelor. Mai degrabă, acestea se datorează adesea modului în care au fost gestionate lucrurile înainte, în timpul și după divorț!
De multe ori, acțiunile părinților sunt nepotrivite și dăunează copiilor atunci când are loc un divorț. Imaginea mamei care îi spune tatălui nume urâte sau a tatălui care aruncă vasele nu este ceva ce un copil va uita prea curând. Vor exista probleme dificile de rezolvat în timpul unui divorț, dar faceți tot posibilul să le rezolvați ținând cont că și copiii sunt afectați, fiind martori la conflicte, și având propriile temeri și îngrijorări.
Copiii se vor prinde de tensiunea care există între parteneri. Ei vor fi în centrul atenției dacă există încă multe conflicte nerezolvate. Poate fi foarte nesănătos pentru ei să vadă astfel de probleme. Este posibil ca după divorț și să rămână o relație decentă între parteneri. Este posibil să colaboreze în echipă pentru a face ceea ce este mai bine pentru copii.
Dacă partenerii reușesc să rezolve detaliile divorțului astfel încât copiii să fie bine îngrijiți – fizic și emoțional, ei vor fi mai puțin marcați. Divorțurile complicate, în care ambele părți dau vina una pe cealaltă și în care copiii sunt implicați, nu vor aduce beneficii nimănui. A nu se spune niciodată lucruri dureroase despre fostul partener în fața copiilor. Acea persoană este încă părintele lor și o persoană pe care amândoi o iubesc și o respectă.
Deși este o perioadă încarcată emoțional, părinții trebuie să se asigure că-și vă fac timp să discute cu copiii despre divorț din punctul lor de vedere. Vor fi lăsați să aibă un anumit control asupra direcției pe care o iau aceste conversații. Este posibil să aibă întrebări și trebuie să primească răspunsuri. Este în regulă să vadă și emoțiile părinților în timpul divorțului. Doar trebuie asigurați că totul se va finaliza cu bine. Atâta timp cât se simt iubiți și în siguranță, vor putea trece prin divorț fără probleme continue.
Copiii nu vor fi traumatizați de divorț. Totuși, trebuie să fim conștienți de modul în care vor fi afectați. Vreți să știți la ce să vă așteptați, astfel încât să puteți fi acolo pentru a răspunde nevoilor copiilor dumneavoastră. Vorbiți cu un consilier, cu un psiholog, să vă fie alături în gestionarea propriilor probleme și ale copiilor. Să știe că pot apela la oricare dintre părinți pentru orice au nevoie. Luați în considerare propriile acțiuni. Asigurați-vă că sunteți pe deplin conștient de modul în care acestea vă vor influența copiii.
Există mulți adulți bine adaptați în societatea noastră care au părinți care au divorțat. Ei vor fi primii care vă vor spune că situația a fost mai bună pentru toți cei implicați. Este îmbucurător să știm asta, pentru că decizia de a divorța este una care nu vine ușor. Cu toate acestea, dacă este decizia corectă pentru familie, atunci trebuie doar să prioritizați și nevoile copiilor.