Grupul de suport (în pierdere, suferință, doliu)

Grup de suport pentru gestionarea pierderii și suferinței

Participarea la un grup de suport în perioade dificile și foarte dificile ale vieții ne poate oferi un sprijin neașteptat, uneori chiar nesperat în pașii pe îi parcurgem pentru a ne regăsi puterea pentru a ne duce viața mai departe.

Peste 80% din cei care au pierdut o persoană apropiată (ca urmare a unei despărțiri neașteptate, al divorțului sau decesului) nu numai că nu au fost pregătite pentru pierdere, dar nici pentru suefrința și doliul care-i urmează. Un grup de suport nu îți poate lua suferința, și nici nu-și propune acest lucru, dar îți poate aduce o mai bună conștientizare a procesului prin care trece fiecare participant și a faptului că fiecare experimentează in felul său personal. Participarea la grup ajută la aflarea unor informații, modalități de gestionare a suferinței de la alții care au trecut prin pierderi, de la colegii de grup.

Suferința, doliul ne afectează viața, sănătatea, familia, munca și comunitatea, reprezintă un proces de ajustare, de revenire după o pierdere.  Într-un grup de suport povestim despre emoțiile care ne copleșesc, despre amintiri, despre temeri legate de viitor. Despre absență, și nevoia de a fi prezent pentru ceilalți din viețile noastre.

Spre deosebire de alte tipuri de grupuri (despre care poți citi aici), cele de suport nu au un scop terapeutic precis. Nu își propun în mod direct să atenueze anxietatea, să crească stima de sine, să aline depresia, să îmbunătățească relațiile sociale și nici să descopere sensul vieții. Însă oferă un adăpost liniștitor, unde sufletele rănite pot găsi compasiune, înțelegere și susținere. Iar acest spațiu poate contribui indirect la cele de mai sus.

Pierderea unei persoane dragi este una dintre experiențele cele mai copleșitoare și dureroase pe care oamenii le pot trăi. În fața acestui tip de suferință, este natural să ne simțim izolați și debusolați. Și nu este datorită incapacității noastre de a ne relua pe repede-înainte viața, ci pentru că societatea ne forțează să revenim la muncă, la plata facturilor etc, nelăsându-ne timpul psihologic necesar de integrare a ceea ce ni s-a întâmplat. Am devenit o societate în care suferința este un tabu. Cei care ne văd suferind nu știu ce să ne spună și se retrag, contribuind la izolarea noastră.

Esența grupului de suport este să ofere un spațiu sigur și confidențial, unde participanții se pot exprima liber și pot împărtăși emoțiile și amintirile legate de persoana pierdută. Aducând laolalta persoane care trec prin aceeași experiență, devine un loc pentru empatie, unde nu simtem singuri în durere, ci alături cu alții care au trecut sau trec prin același gen de durere. Această conexiune și înțelegere reciprocă ajută la reducerea sentimentului de izolare și poate duce la creșterea speranței că se poate trece prin această perioadă dificilă.

Eliberarea emoțiilor reprimate poate fi terapeutic și poate contribui la procesul de vindecare emoțională.

În grupurile de suport se poate discuta deschis despre aspectele dificile ale doliului, inclusiv despre sentimentele de furie, vinovăție sau confuzie care pot însoți pierderea unei persoane dragi. Se poate discuta și despre pierderile secundare urmate de despărțirea sau de moartea cuiva apropiat, cum ar fi pierderea grupului de prieteni, pierderea suportului financiar, pierderea ajutorului în aspecte mărunte, de zi cu zi. Grupul poate oferi resurse și informații practice pentru a face față durerii și provocărilor cotidiene din timpul doliului.

Participanții pot învăța tehnici de gestionare a stresului, modalități de a-și îmbunătăți starea de bine emoțională și strategii pentru a face față. În plus, grupurile de suport pot oferi informații despre procesul normal al doliului, ajutându-i pe participanți să înțeleagă mai bine și să accepte aceste sentimente intense și schimbări emoționale.

Distribuie articolul